Livrarea in raza orașului Chișinău este gratis de la suma de 200 de lei.
Livrare rapida: 24-48 ore

Ce este retinolul?

herb.md

Retinolul reprezinta o forma a vitaminei A, care pe parcursul ultimilor ani a capatat popularitate in industria frumusetii, oferind un suport incontestabil pielii, astfel ocupand un loc de frunte in lupta impotriva ridurilor si in indepartarea eruptiilor cutanate.

Chiar daca este un ingredient cunoscut, aplicarea lui provoaca tot mai multe intrebari: Ce este retinolul? Este oare acest ingredient necesar in rutina de ingrijire? Cine poate include in rutina sa produs ce contine derivati ai vitaminei A?

Ce este retinolul?

Retinolul este o denumire comună a tuturor tipurilor de retinoizi, retinoizii fiind parte din clasa derivatilor vitaminei A. Retinolul este o forma a acidului retinoic, care e considerat cel mai puternic retinoid.

Cum actioneaza retinolul asupra pielii?

Odata cu inaintarea in varsta, capacitatea celulelor de a se reinnoi devine mai lenta, astfel pielea este mai fragila, iar aparitia ridurilor nu se lasa asteptata, la fel este afectata textura pielii, pe suprafata acesteia formandu-se rugozitati. Avand un spectru larg de actiune retinoizii sunt folositi in tratamentul și prevenirea:

  • Acneei - retinoizii regleaza productia de sebum, astfel au un rol esential in tratarea acneei, prin reducerea vizuala a porilor si curatarea eficienta a glandelor sebacee;
  • Psoriazisului;
  • Ridurilor - retinolul previne aparitia ridurilor noi si ajuta la netezirea ridurilor existente, datorita accelerarii reinnoirii celulare si productiei de colagen si elastina;
  • Amelioreaza pigmentarea - in cazul aplicarii retinoizilor pentru o perioada indelungata, nuanta pielii devine mai uniforma, petele de varsta si cele post-acneeice devin mai putin evidentiate.

Cate tipuri de retinoizi diferentiem?

Retinoizii pot fi divizati in 2 categorii:

  1. Cele eliberate fara reteta - produsele cu un continut de retinol, care pot fi achizitionate in farmacii sau magazinele cu produse cosmetice;
  2. Medicamentele eliberate in baza unei retete.

nu necesita prescriptie pentru a fi achizionat, pe cand Acidul Retinoic (Tretinoin) – este acea forma a retinolului, care necesita o reteta de la medic.

Forma activa o are doar acidul retinoic, iar alte tipuri ale retinoizilor isi schimba treptat forma, spre exemplu, retinyl palmitatul  se va transforma in retinol, apoi in retinalaldehyde si apoi in acid retinoic, astfel trecand prin toate etapele isi pierde din puterea de actiune si efectul asupra pielii este mai bland.

Pentru ca fiecare forma a retinoizilor indeplinesc functii diferite, este important de stabilit, care e forma perfecta potrivita exact tipului de piele și imperfectiunilor asupra carora va actiona aceasta.

Sa cunoastem fiecare forma a retinolului.

Retinyl Palmitate este o forma mai putin eficienta, potrivit tenului sensibil si incepatorilor, care inca nu au introdus in rutina zilnica retinoizii. Acelasi efect asupra pielii il vor avea Retinyl Acetate si Retinyl Propionate – formele potrivite pentru cunoasterea retinoizilor.

Retinolul – forma cea mai cunoscuta a retinoizilor, reprezinta produsul care actioneaza mai eficient decat forma descrisa anterior, dar suficient de bland pentru a nu cauza iritatii pielii. Aceasta forma este recomandata pentru toate tipurile de piele, exceptie fiind doar cea sensibila. Retinolul are diferite concentratii, de la concentratie scazuta – 0,15% spre cea ridicata – 1%.

Retinaldehyde – are capacitatea de a accelera producerea de collagen, minimizeaza producerea de melanina, intareste bariera pielii si previne aparitia acneei.

Fiind incadrati in categoria acelor substante ce pot avea si efecte adverse asupra pielii, s-au creat forme noi ale retinoizilor:

  • Hydropinacolone Retinoate/Granactive Retinoid – este acea substanta, care nu necesita parcurgerea unei cai lungi pentru a fi absorbit in piele. Aceasta forma este mai blanda cu pielea, deoarece este de 11 ori mai putin concentrat decat retinolul in sine.
  • Retinyl Retinoate – reprezinta o molecula combinata dintre Retinol si Acidul retinoic, o formula potrivita tenului sensibil si cu un efect demonstrat anti-imbatranire.
  • Retinol incapsular – are un efect vizibil pe piele, dar nu este atat de agresiv cu pielea, acest aspect se datoreaza faptului ca molecula retinolului a fost introdusa in capsula liposomala, care elibereaza subtanta activa treptat ajungand in contact cu pielea.

Formele retinoizilor eliberate cu prescriptie medicala.

  • Tretinoin/Retin-A/Acid Retinoic – forma activa la care ajung toti retinoizii aplicati. Aceasta forma a retinoizilor este cea mai eficienta, actioneaza asupra ridurilor si ajuta la regenerarea pielii dupa eruptii cutanate. Este o forma ce poate cauza iritatii pielii, iar concentratia maxim permisa este de 0,025-0,1%.
  • Adapalene – forma retinoizilor potrivita pentru tratarea acneei si pentru diminuarea intensitatii petelor post-acnee. Poate fi introdusa in rutina, atunci cand ridurile abia isi fac aparitia, iar tenul este problematic si cu tendinta acneica. De curand, concentratia de 0,1% a fost permisa spre vanzare in SUA.
  • Accutane – aceasta forma este prescrisa doar in cazul unei acnee severe, iar tratamentul este in totalitate condus de catre medic.
  • Tazarotene – unul din cei mai puternici retinoizi, care au efect benefic atat asupra ridurilor, cat si in cazul acneei, dar pentru ca este un iritant puternic, se potriveste tipului gras de piele.

Retinolul si efectele adverse ale acestuia.

Retinolul face pielea mai sensibila, mai uscata si stransa, poate cauza roseata sau iritatii, acest moment se datoreaza faptului ca pielea se adapteaza la produs.

Pentru a evita efectele negative ale retinolului, este important sa tinem cont de cateva aspecte:

  1. Fa o pauza intre aplicarea produselor, asteapta circa 20 minute dupa aplicarea retinolului;
  2. Nu aplica si alte ingrediente active, atunci cand aplici retinolul, evita aplicarea vitaminei C si a peroxidului de benzoil;
  3. Nu exagera cu cantitatea ce o aplici;
  4. În timpul zilei, nu uita de aplicarea cremei cu SPF;
  5. Nu te grabi! Introduce treptat retinolul in rutina, acesta actioneaza incet, dar sigur.

Cum includem corect retinoizii in rutina?

Este important să fie introdus retinolul treptat in rutina, pentru a exclude reactiile negative.

Ce este important de retinut in alegerea unui produs cu retinol:

  1. Selectam un produs cu o concentratie minima pentru a evita aparitia iritatiilor. Cantitatea de produs egala cu 30 ml va fi suficienta pentru 2-4 luni de utilizare, astfel pielea se va obisnui si doar ulterior va fi posibila trecerea la o concentratie mai mare a acestui ingredient.
  2. Folosim o cantitate mica de produs, cantitatea recomandata spre aplicare este cea de marimea unui bob de mazare, iar stratul aplicat trebuie sa fie cat mai subtire posibil.
  3. Aplicarea retinoizilor are loc o data in 2-3 zile. Pentru ca retinoizii au capacitatea de a exfolia si irita pielea, ea are nevoie de recuperare, in cazul in care pielea este sensibila, este necesar sa marim intervalul de aplicare a retinolului. Dupa ce pielea se adapteaza la retinolul aplicat, acesta poate fi aplicat zilnic.
  4. Zonele sensibile pe piele este necesar de a fi protejate, fie zona ochilor, iritatie pe obraji sau orice alt loc sensibil pe piele. Pentru a fi protejata zona e suficient de a aplica o cantitate mica de crema inainte de aplicarea retinolului.

Timpul necesar retinolului pentru a avea rezultatul asteptat, depinde in mare parte de ce mai exact asteptam de la acesta. Daca, ca rezultat dorim sa obtinem o curatare profunda a tenului, prin indepartarea impuritatilor din glandele sebacee sau tratarea acneei, atunci rezultatul este vizibil deja peste aproximativ 6-8 saptamani. Daca, scopul final este efectul anti-age oferit de retinol, atunci e nevoie sa ne inarmam cu rabdare pentru aproximativ 3-6 luni, iar pentru depigmentare, retinolul are nevoie de o actiune continua de minimum 3 luni.

Odata cu introducerea in rutina a unui produs cu un continut de retinol, este si mai important sa folositi crema cu protectia solara, acest moment este important din cauza ca pielea devine mai sensibila si are nevoie de o protectie deosebita.

Perioada perfecta pentru aplicarea produselor de ingrijire ce contin retinol este octombrie-aprilie, iar in cazul in care pielea e obisnuita cu retinolul, acesta poate fi aplicat si in perioada calda a anului, dar nici intr-un caz sa nu uitam de protectia solara. Este recomandat de a introduce retinolul in rutina de seara, obligatoriu doar pe pielea uscata.

Evitam total aplicarea retinolului, daca avem pielea sensibila sau il adaptam pielii?

Pentru pielea sensibila adaptam retinolul potrivit si formam rutina potrivita pielii. Este important de a incepe cu o forma mai blanda a retinolului, concentratii mici si aplicari o data in 3-4 zile. La fel poate fi aplicata formula in care o luna aplicati retinolul in fiecare a 3-a seara, in a 2-a luna aplicati produsul fiecare a 2-a seara, iar apoi deja incepand cu luna a 3-a de aplicare, poate fi folosit zilnic, astfel se va obisnui pielea cu un produs mai iritant.

O alta optiune de a aplica pentru inceput retinolul este aplicarea pentru un timp limitat produsul, adica aplicarea serului cu retinol pentru 10 minute, iar ulterior indepartarea produsului de pe piele, in asa mod pielea se va obisnui, iar treptat timpul de mentinere a retinolului pe piele va fi in crestere.

Retinozii odata inclusi in rutina, vor ramane in ea pe o perioada indelungata pentru mentinerea efectului lor, iar in cazul in care retinolul a fost inclus pentru reducerea petelor pigmentare sau de varsta, atunci dupa inalbirea acestora, retinolul poate fi exclus din rutina.

Retinolul este acel produs, care nu e recomandat în perioada sarcinii sau în perioada alăptării, din cauza lipsei de studiu asupra acestui subiect, dar se presupune ca acest ingredient ar putea dauna fatului.

La fel, o atentie deosebita in selectarea produselor cu derivatii vitaminei A, e necesar de acordat persoanelor diagnosticate cu rozacee, cuperoza, eczema sau alte particularitati ale pielii.

In magazinele herb.md sunt prezentate urmatoarele produse ce contin retinol:

  • Granactive Retinoid 2% in Squalane – actioneaza bland asupra pielii si nu o irita. Este produsul recomandat incepatorilor.Continutul de ingredient activ este de 0,2%. In formula sa nu se regaseste apa, ceea ce face produsul foarte stabil si eficient. Dupa deschidere este valabil spre utilizare timp de 12 luni.Produsul poate fi aplicat inclusiv in zona ochilor, deoarece nu va irita pielea.
  • Granactive Retinoid 2% Emulsion – o emulsie foarte comoda in aplicare, are o textura de laptisor, ceea ce o face placuta si economa in utilizare.  Emulsia contine 0,2% acid retinoic, care actioneaza gentil, dar eficient. Acest produs urmeaza a fi introdus in rutina treptat.
  • Retinol 0,2% in Squalane – retinolul cu o textura uleioasa. Are un continut egal cu 0,2% retinol, ceea ce e echivalent cu o concentratie de 0,01% din acidul retinoic, este o forma stabila, care poate fi aplicata in decurs de 12 luni de la deschiderea produsului. Este exact concentratia potrivita pentru cunoasterea produsului, iar ulterior este posibila trecerea la concentratia de 0,5%.
  • Retinol 0,5% in Squalane -  produsul cu un continut de 0,025% a acidului retinoic. Cercetarile stiintifice au confirmat ca aceasta concentratie este eficienta impotriva foto-imbatranirii, acest produs reprezinta o doza foarte stabila, astfel, daca pielea s-a obisnuit cu ea si este potrivita tipului de ten proprietara carui sunteti, atunci este posibila continuarea aplicarii Retinol 0,5% in Squalane sau deja e posibila trecerea la concentratia egala cu 1%.
  • Retinol 1% in Squalane – un ser cu retinol, care la fel ca si produsele de mai sus este reprezentat printr-o textura uleioasa. Produsul este „mai agresiv” decat „fratii” sai din aceeasi serie de produse, pielea deja obisnuita cu retinolul, va reactiona doar cu o uscaciune nesemnificativa, pe cand pielea, care abia urmeaza sa cunoasca produsul poate fi iritata de acest produs de ingrijire. Serul contine 0,05% acid retinoic. Conform studiilor efectuate exact aceasta concentratie este destinata diminuarii intensitatii petelor pigmentare si favorizeaza productia de collagen in piele. Daca considerati pielea inca nepregatita pentru aceasta concentratie, este recomandat de aplica Retinol 0,5% in Squalane.

Retinolul este acel produs, care poate rezolva unele imperfectiuni ale pielii, dar recomandam acesta sa fie aplicat corect si adaptat conform necesitatilor, iar pentru a stabili, care e produsul potrivit, acceseaza www.herb.md sau solicita ajutorul consultantului in oricare din magazinele Herb.