Vitaminele si rolul lor in organism

herb.md

Vitaminele si rolul lor in organism

Activitatea fizica in aer curat este foarte benefica pentru cistigarea masei musculare. Pentru a imbunatati starea de spirit este nevoie de lumina soarelui care creste in mod natural nivelul de seratonina, corpul produce vitamina D, care este foarte importanta pentru oase si muschi sanatosi.
Corpul nostru mobilizeaza majoritatea resurselor cind depunem efort, iar in acest timp organismul are nevoie de energie si anumiti nutrienti care sa ajute corpul nostru sa faca fata acestor activitati, iar cu masurile de precautie nu riscam sa epuizam rezervele organismului.
Daca esti o persoana care petrece mult timp in aer liber, si practica sportul, ai nevoie de a furniza organismului vitamine si minerale in doza balansata cum ar fi : calciu, vitamina D, fier, vitamina B si altele.
Calciul este esential pentru organism, mai ales daca faci miscare. Studiile au aratat ca multe sportive de sex feminin nu consuma aportul zilnic recomandat de calciu cu alimente. Calciul sustine contractia musculara si mineralizarea osoasa. Daca dieta este saraca in calciu, ionii de calciu necesari contractiei musculare vor fi furnizati de catre os. In timp, aceasta va duce la scaderea rezistentei osoase, fracturi si intarzieri in refacerea post-traumatica.
Factorii care faciliteaza asimilarea calciului : vitamina D, probioticele, aportul de calciu din timpul zilei.
Vitamina DDupa cum am mentionat mai devreme, vitamina D este esentiala pentru sanatatea oaselor si a muschilor. Corpul produce vitamina D atunci cind se expune la soare, deci este important de a petrece timpul in aer liber.
Vitamina D previne fracturile, bolile osoase si alte probleme de sanatate. Poate trata durerea musculara, de oase, oboseala cronica si osteoporoza.
FierPentru a iti ajuta muschii sa lucreze eficient in timpul antrenamentelor e bine sa consumi suplimente cu fier.  O ora de antrenament ar putea sa diminueze circa 5.7% din nivelul acestui mineral care de fapt ajuta celulele rosii sa transporte oxigenul in muschi.  Pierderea de fier poate duce la anemie ceea ce provoaca oboseala.
Vitaminele B sunt esentiale pentru producerea de energie, crearea de celule noi si repararea celulelor deteriorate. Cercetarile arata ca atunci cind esti activ, vitaminele B sustin metabolismul in timpul exercitiilor intense. Organismul are nevoie in special de vitamina B-12 si B-6.
Magneziu. Acest mineral este cel mai puternic si important pentru atleti.  Magneziul este o componenta a peste 300 de enzime implicate in metabolismul energetic plus ca joaca un rol extra important in formarea osoasa.  Magneziul se pierde prin transpiratie.
AminoaciziDupa finalizarea unui antrenament, pentru a reface muschii, se consuma aminoazicii cu lant ramificat (BCAA), care sustin cistigul muscular si recuperarea musculara, contine mai putine calorii decit praful de proteine obisnuita.
Intr-un final, este foarte important sa avem grija de corpul nostru si sa-l aprovizionam cu tot ce este necesar pentru o activitate fizica eficienta in fiecare zi si sa nu uitam ca zilele de recuperare sunt la fel de importante si sa fim atenti la sanatatea si bunastarea noastra.