Livrarea in raza orașului Chișinău este gratis de la suma de 200 de lei.
Livrare rapida: 24-48 ore

Petele pigmentare

herb.md

Pigmentarea reprezintă apariția pe piele a unor pete, cauza acestora fiind producerea neechilibrată a pigmentului denumit melanină, acest pigment este responsabil pentru culoarea pielii, părului și a ochilor. Petele pigmentare au capacitatea de apărea pe piele atât la vârstă mai înaintată, cât și la o vârstă fragedă. Apariția petelor pigmentare este cauzată cel mai des de faptul că, avansând în vârstă, pielea devine mai sensibilă la razele UVA, iar sub influența razelor solare, pielea va produce o cantitate mai mare de melanină. De asemenea, petele pigmentare pot apărea ca urmare a unei acnee severe, arsurilor, psoriazis-ului, și nu doar.

Factorii, care favorizează apariția petelor pigmentare sunt:

  • Factorul genetic;
  • Modificări hormonale – petele apar adesea la femeile însărcinate, cele care administrează contraceptive hormonale sau în perioada menopauzei;
  • Deteriorarea mecanică a pielii – tratarea incorectă a acneei, arsuri chimice și termice, unele proceduri cosmetologice executate incorect de către cosmetician;
  • Expunerea exagerată la razele solare – exact din acest motiv și este atât de importantă aplicarea cremelor cu protecție solară;
  • Îmbătrânirea fizică a pielii;
  • Inflamații și răniri cutanate;
  • Anumite medicamente (antibiotice).

Un tip al petelor pigmentare - melasma, de obicei, este determinată genetic, apare frecvent pe obraji, nas sau pe buza superioară. Factorul declanșator este expunerea directă la soare, care este ușor exacerbată de alți factori. Un factor activ datorită căruia apare melasma sunt hormonii feminini, iar în perioada sarcinii și în timpul administrării contraceptivelor orale, hormonii sunt cei mai activi. Melasma poate dispărea spontan după naștere sau după reducerea dozelor de estrogen.

Stresul – este și el un catalizator al apariției pigmentării, când organismul este supus unui stres, melanocitele produc și mai mult pigment, care ulterior provoacă apariția unor pete întunecate.

Petele pigmentare pot apărea și după o inflamație sau vătămare, petele pigmentare post inflamatorii apar cel mai des după tratarea acneei. Când pielea se inflamează, melanina este eliberată, iar excesul pigmentului provoacă hiper-pigmentarea. Pe piele rămân pete roz, roșii sau maro. Razele solare pot agrava apariția hiper-pigmentării, de aceea, cel mai bine este de a evita expunerea directă la soare.

Pentru a oferi pielii o protecție maximă împotriva petelor pigmentare, recomandăm aplicarea cremelor cu SPF ce conțin dioxid de titan și oxid de zinc. Pentru neutralizarea procesul de formare a petelor pigmentare includeți în rutina zilnică produse ce conțin acizi, vitamina C, retinol, niacinamida și probiotice. Vitamina C pe lângă faptul că este eficientă împotriva pigmentării și contribuie la diminuarea intensității petelor întunecate, are și capacități anti-inflamatorii.

Dar ce facem, dacă petele pigmentare deja au apărut? Sunt cunoscute 2 metode de înlăturare a acestora:

  • Cu ajutorul produselor cosmetice (folosirea cremelor cu efect de înălbire, peeling-urilor și a altor produse exfoliante, care la fel stopează secreția melaninei);
  • Cu ajutorul laserului – procedura are loc în cabinetul cosmetologic, dermatologii se concentrează pe o anumită zonă cu pete pigmentare și o tratează cu o lumină încărcată puternic energetic.

Schema rutinei de îngrijire pentru tenul cu pete pigmentare, nu este diferită de rutina zilnică de îngrijire a tenului normal, dar este important să cunoaștem unele aspecte.

În rutina de îngrijire a pielii sunt obligatorii 3 produse: un peeling gentil – peeling-ul va îndepărta celulele moarte și va favoriza regenerarea celulelor, un serum – serumurile îmbogățite cu ingrediente active, precum ar fi alpha-arbutina și vitamina C, contribuie la decolorarea petelor. Acționând asupra pielii prin intermediul produselor exfoliante și de iluminare, se accentuează sensibilitatea pielii la lumină. Exact acesta fiind motivul necesității unei creme cu protecție solară cu factorul de protecție de cel puțin 30, aceste produse deseori sunt concepute pentru a permite pielii să respire și nu vor înfunda porii, iar unele creme conțin și ingrediente active care oferă un plus de hidratare.

Pentru îngrijirea tenului cu pete pigmentare este important:

  • Curățarea corectă a tenului – folosește un gel sau spumă de curățare, care vor îndepărta delicat impuritățile. Optează pentru un produs non-agresiv, potrivit tipului tău de piele și care nu ar perturba bariera naturală a pielii.
  • Folosește un peeling sau serum cu vitamina C – aplică o cantitate suficientă de peeling cu acizi AHA și BHA, pentru îndepărtarea celulelor moarte la suprafața pielii, dar și cu o acțiune în profunzimea pielii. Dacă tolerezi produse cu vitamina C, atunci poți înlocui peeling-ul cu un ser iluminator. Le poți combina aceste 2 produse în rutina ta, aplicându-le în diferite perioade a zilei, dar niciodată nu le aplica concomitent în ritualul tău de îngrijire.
  • Hidratare – completează rutina ta cu produse corespunzătoare de îngrijire. Poți folosi creme, care vor oferi o hidratare pielii, iar pielea va avea o textură catifelată și uniformă. Dimineața, este important să aplici și crema cu SPF.
  • Aplică crema cu protecție solară – folosește produse cu un factor ridicat de protecție solară.

Ingredientele eficiente împotriva petelor pigmentare.

Acid salicilic – curăță în profunzime porii și netezește umflăturile, după aplicare pielea ta va fi reîmprospătată și va avea un ton uniform.

Alpha-arbutina – produs obținut din frunzele de dud, acționează eficient pentru iluminarea și diminuarea intensității petelor de culoare maro.

Acidul glicolic – conferă strălucire pielii, îndepărtând celulele moarte, astfel netezește toate imperfecțiunile și îți lasă tenul perfect.

Acidul azelaic – oferă strălucire pielii și uniformizează tenul, reducând în același timp petele și roșeața.

Vitamina A (Retinol) – acest ingredint activ exfoliază profund pielea și stimulează producția de colagen, ceea ce contribuie la diminuarea ridurilor.

Vitamina C – îndepărtează celulele pigmentate de la suprafața pielii, aceasta înhibă formarea melaninei în straturile pielii. Datorită efectului antioxidant, vitamina C protejează tenul de îmbătrânire.

Recomandăm să urmărești apariția petelor pigmentare, intensitatea acestora, dimensiunea și localizarea lor, uneori este cazul să te adresezi unui dermatolog pentru siguranța ta.

Indiferent dacă ai mici pistrui, pete pigmentare sau pete post-acneice - ești perfectă!