Cum să alegi crema cu SPF

herb.md

Cum să alegi crema cu SPF

Cred că mulți din voi ați văzut poza unui șofer de drumuri lungi, care pe o parte a feței avea riduri foarte slab pronunțate, iar pe cealaltă foarte puternic evidențiate, iar aceasta se datorează razelor ultraviolete care pătrund și prin sticlă.
Razele ultraviolete (UV) sunt dăunătoare pentru pielea noastră, de aceia este necesar să protejăm pielea tot anul împrejur, atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă.
Razele UV se împart în două categorii UVA și UVB:

 • UVA – A  de la aging – din engleză „vârstă”, „îmbătrânire”
  Aceste raze cauzează îmbătrânirea pielii și poate provoca cancer de piele.​​
 • UVB – B de la burn – din engleză „a arde” „ars”
  Aceste raze cauzează roșeață și arsuri pielii.

De ambele tipuri de UV este necesar să protejăm pielea. Aceasta e posibil cu produsele ce conțin SPF (sun protection factor) – factorul de protecție solară, care blochează razele UVA și UVB.
Dacă pielea ta se înroșește după 10 min, după ce te afli la soare, atunci SPF 30 ar proteja pielea ta pentru 300 minute (30*10).
Ar trebui de notat aici:

 • SPF 15 blochează 93% din razele ultraviolete
 • SPF 30 blochează 97% din razele ultraviolete
 • SPF 50 blochează 98% din razele ultraviolete

Pentru a asigura o protecție calitativă pielii, este necesară aplicarea SPF -ului în cantitate adecvată (2 mg pe 1 cm2 de piele).
SPF poate avea la bază filtre fizice (minerale) sau filtre chimice:

 • Filtre fizice (minerale) – zinc oxid și titanium dioxide – acestea sunt fotostabile, însă sunt mai groase ca textură. Ele protejează pielea în mod „fizic” blocând razele UV. Sunt sigure pentru piele, nu provoacă iritații, și se potrivesc la un ten sensibil, la copii, gravide, mămici care alăptează.
  Acestea, comparativ cu următoarea grupă, poate lăsa peliculă albă pe piele, însă cele mai dese cazuri formula deja e atât de bine prelucrată încât textura cremelor e ușor absorbită în piele.
 • Filtre chimice – oxybenzone, avobenzone, sulisobenzone, octinoxate, octisalate, etc. – unele din ele sunt fotostabile, altele nu, nu se potrivesc la un ten sensibil, nu au culoare, miros, iar textura e lichidă, pot fi chiar și incolore.

Acestea pătrund  în piele și absorb razele UV, acestea fiind eliminate ulterior din piele.
Cremele cu protecție solară pot include ambele filtre: atât cele chimice cât și cele fizice.
Dacă până nu demult, aplicarea cremelor cu SPF era doar la dorință, acum toți dermatologii recomandă aplicarea SPF.
În magazinele HERB veți găsi o varietate largă de produse cosmetice cu protecție solară, care pot fi testate în magazin pentru a alege cea mai potrivită textură.
HERB recomandă următoarele creme cu protecție solară în dependență de tipul de ten:

Some By Mi, Truecica Mineral 100 Calming Suncream spf 50 PA++++, 50 ml
Crema cu protecție solară calmantă cu filtre minerale, Some By Mi Truecica Mineral 100 Calming Suncream spf 50 PA ++++ oferă pielii cea mai înaltă, cea mai stabilă și eficientă protecție împotriva radiațiilor UVA și UVB. Produsul conține ulei de arbore de ceai si madecassoside, care la rândul său reduc inflamația și calmează iritațiile. Datorită extractelor naturale, crema hrănește pielea cu umiditate și substanțe nutritive – vitamine și antioxidanți. Crema are o textură foarte ușoară, se absoarbe rapid fără a lăsa urme de strălucire grasă, nu lasă pete albe pe piele și nu se rostogolește sub cosmetice decorative. Are efect matifiant.

TIP PIELE: Gras, combinat, sensibil

Cosrx Aloe Soothing Sun Cream SPF50 PA+++, 50 ml
Crema calmantă Cosrx Aloe Soothing Sun Cream – este o crema cu protecție solară ușoară și delicată cu conținut de aloe vera – un produs care are o gamă largă de funcții și protejează în mod fiabil pielea de toate tipurile de raze ultraviolete. Poate fi folosit chiar și pe pielea sensibilă și iritantă.

TIP PIELE: combinat, sensibil, normal, uscat

Elizavecca Milky Piggy Sun Cream SPF50+, 50 ml
Crema cu protecție solară SPF 50, care conține extract de colagen. Crema absoarbe absoarbe până la 98% din razele ultraviolete, protejând pielea de arsură, roșeață și iritație. Pe lângă funcția de protecție, crema netezește perfect tenul, ajută la reducerea ridurilor, hidratează și vindecă pe deplin structura acesteia.

TIP PIELE: combinat, normal, uscat