Cuperoza se numara printre cel mai des intalnite afectiuni dermatologice ale tenului, o problema confundata, uneori, cu o simpla roseata, cu acneea sau cu iritatia pielii. Odata diagnosticata de medicul specialist, cuperoza poate fi tinuta sub control prin intermediul unor tratamente aplicate local, care au rolul de a stopa evolutia ei.
Tenul cuperozic: ce este si care sunt principalele semne
Pe scurt, tenul cuperozic poate fi recunoscut cu usurinta dupa roseata obrajilor, care se poate extinde inclusiv la nivelul fruntii si al barbiei. Cuperoza este, de fapt, dilatarea permanenta a vaselor capilare, care sunt foarte fragile. Capilarele de la nivelul fetei se dilata pentru a permite sangelui sa treaca prin ele si, in mod normal, ar trebui sa se contracte de la sine. Atunci cand nu se intampla asta si vasele raman dilatate apare fenomenul de cuperoza si pielea se inroseste la exterior.
Principalele semne ale tenului cuperozic
Cuperoza se manifesta diferit de la o persoana la alta, de la un caz la altul, insa, in linii mari, formele acestei afectiuni au urmatoarele elemente comune:
- Inrosirea pielii in zona fetei (in special pe obraji, frunte, nas si barbie), dar si pe gat, urechi sau piept (in unele cazuri);
- Aparitia unor vinisoare rosii sau violet la nivelul fetei ca urmare a dilatarii capilarelor sanguine;
- Uscarea pielii fetei;
- Descuamarea pielii fetei;
- Aparitia unor mici cosuri;
- Sensibilizarea tenului si aparitia senzatiei de mancarime si de arsura;
- Marirea porilor;
- Inflamarea anumitor zone ale fetei (ochi, nas de exemplu, in cazurile mai grave).
Cuperoza poate fi tinuta sub control prin intermediul unor produse cosmetice care au rolul de a stopa evolutia ei,si le puteti cumpara de la reteaua de magazine Herb.md.