Livrarea in raza orașului Chișinău este gratis de la suma de 200 de lei.
Livrare rapida: 24-48 ore

Serul cu vitamina C: cum să-l alegem și să-l folosim?

herb.md

Serul cu vitamina C: cum să-l alegem și să-l folosim?

Vitamina C este o componentă bine-cunoscută și bine studiată, cu o eficacitate înaltă în diverse inestetisme ale pielii. Astfel, după acizi și retinol, este inclus în standardul de aur în dermatologie.
De ce e nevoie de vitamina C în cosmetică?
Vitamina C este un component multifuncțional, și ca parte a produselor cosmetice poate avea următoarele efecte:

  • Combate radicalii liberi – vitamina C are cele mai puternice proprietăți antioxidante;
  • Stimulează sinteza de colagen în stratul dermic, fiind o componentă anti-îmbătrânire dovedită clinic;
  • Reduce hiperpigmentarea și îmbunătățește calitatea tenului – vitamina C este capabilă să inhibe activitatea tirozinazei;
  • Întărește pereții vaselor sangvine, având un efect pozitiv asupra pielii cu rozacee;
  • Susține imunitatea locală – vitamina C sporește potențialul de protecție al pielii;
  • Contribuie la prevenirea deshidratării pielii.

Tipurile de vitamina C pe care le putem întâlni în cosmetică
Vitamina C topică poate fi împărțită în două grupe mari:

  • Acid sau instabil – Acid ascorbic;
  • Neacid sau stabil – Ascorbil fosfat de magneziu, Ascorbil fosfat de sodiu, Ascorbil glucozid, Acid etil-ascorbic etc.
  1. Acidul ascorbic (acidul L-ascorbic) este cea mai instabilă și singura formă acidă a vitaminei C. Este solubilă în apă. Funcționează la pH nu mai mare de 3,5. Se oxidează rapid când este expus la aer, lumină, căldură. Acidul ascorbic lucrează foarte bine asupra înălbirii petelor pigmentare. Din cauza pH-ului scăzut, produsul poate irita pielea.
  2. Fosfatul de ascorbil de sodiu (SAP) este o formă stabilă. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antibacteriene, poate fi folosit pentru a trata pielea cu acnee. Nu provoacă iritații. Eficient în concentrații scăzute.
  • Fosfatul de magneziu ascorbil (MAP) este o formă stabilă a vitaminei C. Indicat pentru pielea sensibilă, problematică, uscată. Nu provoacă iritații. Eficient în concentrații scăzute.
  • Ascorbil Glucozid este o formă stabilă. Este activ în concentrații scăzute. Oferă pielii hidratare și strălucire.
  • Acidul etil ascorbic (3-O-Ethyl Ascorbate) este o formă stabilă. Funcționează pe o gamă largă de pH. Nu irită nici măcar pielea foarte sensibilă, intolerantă. Este un inhibitor puternic al tirozinazei.
  • Ascorbatul de tetrahexildecil este o formă stabilă liposolubilă a vitaminei C. Pătrunde cu ușurință în piele, acționând asupra sintezei colagenului. De asemenea, conferă pielii strălucire, hidratare,  are un efect antiinflamator și antioxidant.
  • Fosfatul de aminopropil ascorbil este o formă stabilă. Funcționează într-un interval larg de pH și concentrații scăzute. Formula moale, non-iritanta. La fel de eficient ca acidul ascorbic.

9 sfaturi de utilizare a unui ser cu vitamina C în rutina zilnică

Seara sau dimineața?
Deși nu există o regulă strictă și rapidă, cel mai bun moment pentru un ser cu vitamine este dimineața. În acest caz, vitamina C va proteja pielea de efectele nocive ale radicalilor liberi toată ziua. ATENȚIE! Această regulă funcționează pentru serul cu o concentrație de acid ascorbic de 15% sau mai puțin. Dacă concentrația este mai mare, atunci este mai bine să utilizați produsul în îngrijirea de seară.

Piele uscată sau umedă?
Pentru a reduce potențiala iritație a tenului cu forma acidă a vitaminei C, serul cu acid ascorbic trebuie aplicat pe pielea uscată. Dacă pielea este sensibilă, mai întâi poate fi aplicat un toner de bază hidratant sau revitalizant. Este necesar până când acesta se va absorbi complet. Totodată, pentru un efect maxim, vitamina C trebuie aplicată „mai aproape de piele”, adică imediat după curățare, pe pielea uscată.

Folosim o cremă după sau nu?
De obicei, după ser ar trebui să aplicăm o cremă. În primul rând, totul depinde de produsul specific și de reacția pielii. Serurile cu textură apoasă ușoară sunt de obicei absorbite „la zero”, de aceea după ele se va simți nevoia unei creme. La fel crema va proteja pielea de pierderea umidității, menținând confortul.
Important de reținut! Dacă serul conține forma acidă a vitaminei C, așteptăm 15-30 de minute și apoi aplicăm crema. Dacă vitamina C este stabilă, putem folosi imediat crema de față. În timpul zilei, crema de față poate fi înlocuită cu protecție solară dacă obținem suficientă umiditate din ea.

E nevoie de SPF?
Includem în rutina zilnică o cremă cu protecție solară ținând cont de următoarele motive:

  • Serul conține vitamina C acidă (sau dacă sunt folosiți acizii, retinolul);
  • Pielea este predispusă la fotopigmentare;
  • În fototipul 1 sau 2 al pielii;
  • Indicele UV este mai mare de 3;
  • Pentru menținerea unei piele tinere și sănătoase.
  • 5%, 10%, 15% sau 20%?

Pentru pielea sensibilă și pentru prima cunoaștere cu acidul ascorbic, este mai bine să începem cu un procent mic 5-10%. Dacă pielea este densă, nu este reactivă sau este deja pregătită pentru o acțiune mai activă, poate fi folosită concentrația de 15%. Vitamina C acidă la o concentrație de 20% acționează mai mult ca un agent de peeling și nu este recomandată pentru pielea subțire, sensibilă și intolerantă.

Exfoliem pielea înainte sau nu?
Pentru a evita eventualele iritații, este mai bine să nu folosim pulbere de enzime, scrub, toner acid, retinoizi înainte de aplicarea serului cu vitamina C. Este strict interzisă aplicarea peroxidului de benzoil, deoarece oxidează vitamina C. În același timp, este perfect acceptabilă utilizarea oricăruia dintre acești agenți seara.

Se păstrează la lumină și cald sau la frigider și întuneric?
Acidul ascorbic este foarte instabil. Prin urmare, este atât de important să fie depozitat  într-un loc răcoros și întunecat după deschidere. Astfel, după fiecare utilizare, serul îl putem păstra în cutia de carton pe raftul din frigider.
Serul cu o formă stabilă a vitaminei C poate fi păstrat la temperatura camerei, fiind departe de lumina directă a soarelui, aparate de încălzire,  precum și celelalte produse cosmetice.​

Îl utilizăm rapid sau avem timp?
Serul cu o formă acidă de vitamina C trebuie utilizat cât mai curând posibil după deschidere. E bine să-l folosim mai intensiv pentru a preveni oxidarea produsului. De reținut! Este acceptabil să folosim un ser ușor gălbui. Dar dacă a devenit galben/maro închis schimbându-se mirosul, atunci vitamina C s-a oxidat si nu mai este posibil să folosim un astfel de produs.

Obținem un rezultat imediat sau trebuie să așteptăm?
Efectele pe care le observăm imediat după aplicare: prospețime, tonifiere, uneori strălucire.
Efectele care apar după 3-8 săptămâni de utilizare regulată: luminarea pigmentării, ten mai fin, îmbunătățirea microreliefului.

Magazinele HERB vă oferă o alegere vastă de serumuri ce conțin vitamina C în diferite forme și combinații:

1.The Ordinary, Ascorbic Acid 8% + Alpha Arbutin 2%, 30 ml – este un ser, care combină în sine 2 cele mai puternice ingrediente cu efect de iluminare – vitamina C pură și alfa-arbutina.

2. The Ordinary, Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2%, 30 ml –  serul cu vitamina C și cu sfere de acid hialuronic nu conține siliconi, iar vitamina C este prezentată sub formă de acid L-ascorbic, care rămâne complet stabilă datorită absenței apei în produs.
Pe lângă vitamina C, serul conține microsfere deshidratate de acid hialuronic, care sunt responsabile pentru netezirea suprafeței pielii. Sferele mențin apa în țesut,  fac o piele netedă și hrănită.

3. Some By Mi, Galactomyces Pure Vitamin C Glow Serum, 30 ml – acest ser restabilește strălucirea sănătoasă a pielii, îmbunătățește starea generală a tenului și uniformizeaza culoare acestuia.

4. Cos De Baha, Pure Vitamin C 15% Facial Serum – principala componentă activă a serului este Vitamina C (15%), are un efect antioxidant pronunțat, protejând eficient pielea de deteriorarea radiațiilor ultraviolete, inițiază producerea propriului colagen, crește elasticitatea, reduce petele de vârstă și acneea, uniformizează tenul, oferindu-i  strălucire sănătoasă.

5. Purito, Pure Vitamin C Serum – este un ser ce conține o formă eficientă de Vitamina C cu 10% acid ascorbic, întinerește, reduce pigmentarea și îmbunătățește culoarea tenului, restabilește fibrele de colagen.

6. Advanced Clinicals, Vitamin C Serum Anti-Aging, 52 ml – serul conține vitamina C sub formă de aminopropyl ascorbyl fosfat. Această formă de vitamina C este ușoară, și stabilă, respectiv nu irită pielea.

7. Coxir, Vita C Bright Serum, 50 ml- ste un ser foarte concentrat dintr-o serie de produse complexe multivitaminice, potrivit pentru toate tipurile de piele, ajută la combaterea petelor de vârstă și pigmentării, uniformizează tonul pielii, luminează delicat, conferă feței o strălucire.

8. It’s Skin, Power 10 Formula with Vitamin C derivatives, Serum facial – e un ser concentrat revigorant, foarte eficient pentru pielea cu un aspect obosit. Datorită conținutului său de vitamina C și a extractului de ceai verde, serul strânge porii și face pielea radiantă.